Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Saturday, April 10, 2010

CINTA SUFI[catlina3.jpg]

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

Blog yang selalu dikemaskini..

Sebenarnya,saya memikirkan kawan-kawan yang selalu meng'update' blog mereka dengan berita sensasi,tazkirah,motivasi,dan sebagainya.Sehinggakan ada yang mampu mencapai 100 entry untuk sebulan.Dahsyat!Saya terkadang memikirkan juga bagaimana mereka mempunyai iltizam yang kuat untuk 'patuh' kepada blog.Mereka hadir ke kuliah,adanya peperiksaan,kelas pengajian luar dan sebagainya.Saya cuba.Apakan daya,malas lebih mengerti nasib tuannya.Tak apalah,kita lupakan yang satu ini.

Saya secara jujurnya sudah buntu...

Bukan buntu mencari idea,tapi..buntu untuk menyusun setiap perkataan supaya tampak lebih baik dan sempurna.

Sudah lama rasanya saya tak menjenguk laman hobi saya.RAMFC.Bukan kekangan masa yang menjadi tunjang utama,tapi rasanya sikap saya yang malas untuk mengetahui berita terkini RAM.Saya sudah dimaklumkan yang novel terbaru RAM sudah berada dipasaran,tapi..apakan daya..kita tumpukan yang lebih utama dulu.

Setiap keluaran RAM yang terbaru,saya suka memberi komen..(walaupun cuma baca sinopsis,prolog,monolog dan sebagainya)..untuk CINTA SUFI ini,saya seakan 'terlena sekejap'...

Rupanya,triologi bagaikan puteri belum sampai ke penghujung.Sekali lagi kita dibawa menggapai awan sakti oleh Laksamana Sunan.Agak teruja untuk saya membacanya.Mengapa??RAMFC sahaja yang tahu.

Kekerapan??janganlah persoalkan...

Terbaru..CINTA SUFI..membawa kita kepada fakta sejarah yang epik.Seakan wujud,tapi mati..pengkaji sejarah kalau mengkaji novel RAM semestinya buntu.Pelajar sejarah kalau dipaksa membuat pilihan antara realiti dengan fantasi,kemungkinan lebih condong kepada fantasi RAM.Mengapa??ini kerana epik beliau yang tak sudah-sudah.Adakalanya yang epik itu menjadi fantasi sebagaimana yang diceritakan di RAMFC.Untuk kali ini..maaf,rasanya saya tidak dapat menyiarkan fragmen.

Tetapi,sinopsis yang dapat dicapai seperti yang diperkatakan oleh RAM dalam RAMFC mengenai novel CINTA SUFI ini insyaAllah bolehlah anda membacanya.Cinta sufi pelengkap kepada triologi bagaikan puteri sebenarnya.

Sinopsis ;

Catalina merupakan seorang balu bangsawan Portugis yang kematian suami, belayar ke Tanah Melayu atas saranan Maryam – satu jelmaan berjubah dan berhijab putih yang ditemui apabila Catalina pengsan sahaja. Maryam berjanji akan membongkar satu rahsia besar tetapi pertemuannya mestilah di Hulu Melaka dan Catalina kena mencari seorang lelaki bertanduk dua untuk mengiringi perjalanannya ke Hulu Melaka. Ketika sampai ke Melaka, Portugis sedang menggempur Melaka dan Melaka dapat ditawan. Masa inilah Catalina menemui Saifudin yang pengsan di pantai Punggor. Lalu Laksamana Sunan itu dijadikan hamba sahaya kepada Catalina. Perjalanan ke Hulu menghadapi bermacam rintangan termasuk huru-hara yang dicetuskan Pangeran Garitno (jelmaan Taghut) dan Puteri Kober Gandring yang hampir putus nyawa dikerjakan Saifudin dalam Hijab Sang Pencinta. Anak keponakan Taming Sari hulubalang terbilang Majapahit itu dibangkitkan semula dalam jelmaan pontianak.

Saifudin pula kehilangan kudrat kerana mengalami proses transformasi dari abad ke 21 yang telah memecahkan sel-sel dalaman. Luna pula muncul menagih kasih kepada Saifudin iaitu bangsa manusia pertama yang berjaya menambat hatinya. Begitu juga dengan Catalina yang lama-kelamaan menyenangi Saifudin kerana akhlak lelaki itu. Kesimpulannya – banyak nyawa terkorban dalam mengharungi perjalanan ke Hulu Melaka. Persoalannya – siapa Maryam bersama rahsia besarnya? Mengapa Saifudin digelar ‘lelaki bertanduk dua’? Apakah Taghut mampu dibunuh? Bagaimana dengan campur tangan Luna dalam peperangan antara sesama bangsa manusia? Apakah Saifudin berupaya bangkit menjadi Laksamana Sunan semula? Mengapa Taghut terlalu mendendami Saifudin? Siapakah yang mampu menjinakkan Puteri Gunung Ledang yang terkenal sakti itu? Dan...banyak lagilah..

-Saya tak tahu pula yang blog saya tersenarai dalam web pages RAMLEE AWANG MURSHID FC...(ni mesti kerjanya si akim,tak pun Dato Marsani)..

Apapun,terima kasih RAMFC Club.

Sekian,terima kasih.

Al-Baihaqi

Qamrah

1.11 a.m.0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates