Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Thursday, June 17, 2010

Sambungan : HidayahTerry Holdbrooks setelah memeluk islam.


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..

Berbalik kepada perbincangan lepas mengenai hidayah.Saya suka membawakan kisah mereka yang telah mendapat Hhidayah dari Allah Taala.Terry Holdbrooks..

Enam bulan selepas bertugas sebagai pengawal penjara di Guantanamo, Terry Holdbrooks masuk Islam. Terry Holdbrooks tiba di kem tahanan Guantanamo di musim panas tahun 2003 sebagai lelaki yang berusia 19 tahun yang tidak percayakan Tuhan dengan suka minum arak, hard rock muzik dan tatoo. Pada saat dia meninggalkan Cuba pada tahun berikutnya, ia menjauhkan rakan-rakan tenteranya, mendapat penghormatan daripada para tahanan, dan yang paling menghairankan, masuk Islam dalam sebuah upacara tengah malam di hadapan salah seorang tahanan, yang telah menjadi mentornya.

Kem Tahanan Tentera Teluk Guantanamo Cuba itu diwujudkan bagi menjadi pusat pengumpulan hasil buruan AS dalam gerakan Perang Terhadap Keganasan (War On Terror) setelah pertahanan negara itu diaibkan dengan tragedi 11 September 2001.

Holdbrooks, 26 dan sekarang ini dengan nama baru iaitu Mustafa Abdullah, mengenakan kopiah hitam, janggut tebal dan jubah tradisional berlengan panjang yang hampir mengaburkan tatoo di lengan kanannya yang bertuliskan “by demons be driven”.

Holdbrooks dibesarkan di Arizona, satu-satunya anak dari orangtua yang pencandu, berpisah ketika beliau berusia tujuh tahun. Beliau dibesarkan oleh datuk-neneknya yang bekas hippie. Bosan miskin, bertekad untuk tidak mengikuti jejak orang tuanya dan ingin melihat dunia, Holdbrooks mendaftar masuk tentera. Dia ditempatkan dengan Syarikat Polis Tentera 253, sebahagian besar melakukan pekerjaan penyokong pentadbiran, ketika dia mengatakan dia akan ditempatkan di Guantanamo.

Selama dua minggu kursus latihan, penjaga baru bergantian untuk bertindak sebagai tahanan, dan juga dibawa ke Ground Zero. “Kami tidak diajarkan apa-apa tentang Islam,” katanya. “Kami ditunjukkan video daripada 11 September dan semua kami terus dimaklumkan bahawa para tahanan adalah yang terburuk dari yang terburuk – mereka adalah pemacu Osama bin Laden, tukang masak Bin Laden, dan orang-orang ini akan membunuh anda pada kesempatan pertama yang mereka dapat.”

Holdbrooks berkata pantas pada kata-katanya, seolah-olah dia mengutip dari memoir yang akan datang, Pengkhianat? “Saya sedang mempersoalkan hal-hal yang dari hari pertama,” katanya. “Hal pertama yang saya lihat adalah seorang anak yang semuanya 16 tahun yang belum pernah melihat laut, tidak tahu dunia itu bulat. Aku duduk sambil berfikir, apa yang boleh dia tahu tentang perang terhadap keganasan, apa yang boleh dia mungkin tahu? “

Tugas Holdbrooks di Guantanamo termasuklah membersih, mengumpul sampah, berjalan naik dan turun blok untuk memastikan tahanan tidak melepasi di antara sel-sel dan mengangkut mereka ke dan dari soal siasat. Ada banyak kesempatan untuk komunikasi. Holdbrooks’s ramah terhadap para tahanan – mereka menyebutnya “penjaga yang baik” – yang diterima dia tak diinginkan perhatian daripada rakan-rakan penjaga.

“Saya tidak punya kesan yang sangat tinggi pada rakan-rakan saya,” katanya. Banyak dari mereka adalah “kaki minum Budweiser, pemakan roti jagung, mabuk mengunyah tembakau, rasis dan fanatik” yang secara buta menurut perintah, dan dalam beberapa bulan beliau telah berhenti bercakap dengan mereka sama sekali. Ada sering berlaku perkelahian. “Satu kali salah seorang daripada mereka berkata kepada saya, ‘Hei, Holdbrooks, kau tahu apa yang akan kita lakukan hari ini? Kita akan skull-fuck Taliban dari anda – anda seorang yang mudah simpati dan kita tidak seperti itu. ” Itu menyebabkan berlakunya perkelahian lain. “
Sementara para pengawal terlibat dalam alkohol, porno dan sukan, Holdbrooks mengatakan ia perlu belajar bagaimana tahanan boleh bertahan gangguan dan masih tersenyum, sementara ia benar-benar menderita.


“Saya tidak tahu apa-apa tentang Islam sebelum di Guantanamo,” katanya, “jadi ini adalah kejutan budaya yang lengkap kepada saya. Saya ingin belajar sebanyak mungkin, jadi saya mulai berbicara kepada para tahanan tentang politik, etika dan moral, dan tentang kehidupan mereka dan perbezaan budaya – kami akan bercakap sepanjang masa. ” Apa yang bermula sebagai rasa ingin tahu berpaling kepada disiplin belajar, dengan Holdbrooks menghabiskan satu jam sehari belajar tentang Islam dan bercakap dalam chatroom talian. Di antara orang-orang yang bicara adalah trio tipton Muslim Inggeris yang muncul dalam docudrama Michael Winterbottom, The Road to Guantanamo; lain adalah orang tahanan lain disebut sebagai General – kelahiran Maghribi Ahmed Errachidi, yang pernah tinggal di Britain selama 18 tahun, bekerja sebagai chef, dan menghabiskan masa lima setengah tahun di Guantanamo kerana dituduh menghadiri kem latihan Al-Qaeda. (Dia kemudiannya dibebaskan dan dibersihkan daripada segala kesalahan.)


“Kami akan berbicara selama berjam-jam,” kata Holdbrooks. “Kita akan bercakap tentang buku, tentang muzik, tentang falsafah, kita akan tetap terjaga sepanjang malam dan bercakap tentang agama.”
Akhirnya, enam bulan ke waktunya di Guantanamo, Holdbrooks sudah bersedia. Pada tarikh 29 Disember 2003, di hadapan Errachidi, ia mengulangi syahadah, pernyataan iman yang merupakan satu-satunya keperluan untuk masuk Islam: “Tidak ada Tuhan selain Allah dan Muhammad adalah rasul”. Penjaga Guantanamo itu kini seorang Muslim.


Dia berhenti minum arak dan bahkan berhenti mendengar muzik, kerana tafsiran Islam menyarankan bahawa ini juga, tidak boleh diterima. “Tidak mudah solat lima kali sehari tanpa rakan sekerja saya tahu,” katanya. “Saya katakan kepada mereka saya harus pergi ke bilik mandi banyak kali.”


Masuk Islam membuat Holdbrooks bahkan lebih bahagia tentang pekerjaannya – dia merasa dia lebih buruk daripada para tahanan. “Mereka mempunyai jauh lebih seronok daripada saya. The tipton Trio selalu bermain trik para penjaga dan para interogator. Para tahanan mempunyai banyak kebebasan dalam kurungan mereka. Saya punya semua kebebasan mereka tidak miliki, tapi saya adalah seorang hamba untuk apa tentera ingin saya lakukan. “


Dakwaan ini terdengar tidak masuk akal, tetapi Holdbrooks bermaksud pada kebebasan berfikir mereka, dia kagum dengan kebebasan yang dia lihat pada tahanan, berbanding dengan sesama penjaga. Ini nampaknya masih agak analisis mengasihani diri sendiri, terutama ketika ia terus menggambarkan bagaimana ia telah melihat tahanan yang diseksa. “Itu tugas saya untuk membawa tahanan untuk soal siasat, jadi kadang-kadang aku akan duduk dan menonton,” katanya. “Aku akan melihat tahanan yang akan dikurung selama berjam-jam dalam posisi yang mengerikan – selama jam demi jam demi jam, dalam sebuah bilik yang mungkin 50 darjah atau 60 darjah.


Pada musim panas 2004, Holdbrooks meninggalkan Guantanamo dan kemudian dipecat daripada tentera atas dasar “gangguan keperibadian umum”. Masalah alkohol yang telah melanda dirinya sebelum telah datang semula, dan ketika perkahwinannya hancur, dia mencari hiburan dalam tabiat lama seperti minum, seks dan muzik. “Saya sedang mengalami mimpi buruk tentang waktu saya di Guantanamo,” katanya, “dan saya menghabiskan bahagian terbaik daripada tiga tahun hanya cuba untuk minum Guantanamo keluar dari fikiran saya.”
Hari ini, Holdbrooks adalah seorang pengamal ajaran Islam kembali, tapi dia tidak nampak tenang. Ada kekosongan dalam renungannya mengisyaratkan bahawa bekas luka masa kanak-kanaknya dan Guantanamo telah meninggalkan kesan padanya.


Kenapa anak kelahiran Arizona yang alami hidup sukar sebelum ini memeluk Islam? Holdbrooks mendedahkan bahawa kata-kata favoritenya adalah “struktur”, “tertib” dan “disiplin” bahawa ianya jatuh ke tempatnya. Kehidupan Holdbrooks telah mencari tertib hidup teratur dari kehidupan tentera telah muncul untuk menawarkan struktur, dan ketika itu membuatkannya jatuh, dia berpaling kepada agama.


Holdbrooks mempunyai lebih banyak persamaan dengan bekas rakan-rakan dari dia menyedari: kesetiaan mereka kepada tentera berpadanan oleh pematuhan kepada iman. “Islam adalah sangat disiplin, teratur iman dan itu memerlukan banyak usaha dan keyakinan,” katanya. “Saya teramat tertarik dengan struktur dan ketertiban selama yang saya boleh ingat: struktur, tertib dan disiplin – saya memang sukakannya.”

Dan sebuah lagi kisah seorang penyanyi rap wanita perancis yang telah masuk islam dengan izin Allah taala insyaAllah pada masa akan datang.

Al-Baihaqi,

Qamrah,Rabat.
0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates