Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Monday, January 11, 2010

4 kunci Sabar

Motivasi :Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum...


4 jenis kesabaran

SABAR adalah satu sifat manusia. Ia bererti kita menahan dan menanggung diri daripada perkara yang tidak disukai Allah kepada yang disukai atau menahan dan menanggung diri daripada yang disukai nafsu kepada yang disukai Allah.

Berpandukan kepada pengertian itu, sabar adalah satu istilah yang mengandungi pelbagai makna dan nama.
Contohnya menahan diri di medan perang disebut berani (as-saja’ah), lawannya bacul (al-jubn), manakala menahan diri daripada suatu keinginan nafsu di dalam bahasa arabnya disebut (dabtun nafs) dan lawannya (al-batr).

Sabar adalah senjata terpenting manusia, lebih-lebih lagi diri manusia sentiasa menghadapi pelbagai ujian. Dengan sifat ini membolehkan manusia mengatasi ujian dan mencapai kejayaan.

Banyak nas yang memerintah kita bersifat sabar, antaranya bermaksud: “Hai orang-orang beriman, bersabarlah dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.” (Ali-Imran:200)
Para cendekiawan juga ada membahagikan sifat sabar kepada beberapa jenis, iaitu:

1. Sabar terhadap kesusahan dan bala bencana yang menimpa pada manusia biasa, bahkan di kalangan nabi.

Antara yang dirumuskan al-Quran ialah sabar dalam bentuk ini termasuklah bersabar dengan kefakiran atau kelaparan, bersabar terhadap kesakitan, ketika peperangan dan ketakutan, kerana kehilangan wang, kehilangan jiwa dan harta benda.

2. Sabar terhadap keinginan nafsu yang menjadi urusan syaitan. Antaranya sabar atas tarikan dan runtunan nafsu yang rendah dan hina, termasuk bersabar dari menurut perasaan marah.

3. Sabar terhadap kemewahan. Ini termasuk bersabar terhadap kenikmatan orang lain, seperti orang kafir dan golongan yang menzalimi orang laian yang pada lahirnya merka mendapat nikmat tetapi pada batinnya adalah azab.

4. Sabar terhadap ketaatan yang sememangnya banyak halangan. Nafsu itu tabiatnya liar dan tidak suka kepada pengabdian, malah malas pula untuk melaksanakan amal ketaatan.
Kesabaran ini memerlukan tiga peringkat:

- Sebelum dapat melaksanakan sesuatu ketaatan, perlulah memperbaiki niat dan ikhlas, sabar daripada riak yang merosakkan dan sabar untuk menguatkan keazaman.

- Ketika mengerjakan ketaatan, hendaklah sentiasa berjaga dan berwaspada daripada faktor yang boleh melemahkannya.

- Selepas mengerjakannya hendaklah bersifat sabar daripada melakukan suatu yang membatalkan amal ketaatannya.5. Sabar terhadap kesusahan berdakwah ke jalan Allah. Dakwah ke jalan Allah adalah suatu usaha mulia dan suci. Ia adalah warisan daripada rasul dan nabi, mempunyai halangan dari musuh kebenaran dan kebaikan.

Harus diingat, dakwah kepada jalan Allah dan agama-Nya sangat bertentangan dengan keinginan dan hawa nafsu, dengan adat dan tradisi, keseronokan dan kerehatan, pangkat dan kedudukan, bahkan kekayaan dan kekuasaan.Kesabaran seorang ibu terhadap kerenah anak-anaknya,sabar seorang ayah selaku ketua keluarga,sabar seorang guru terhadap akhlak anak didiknya dan sabar seorang sahabat terhadap sahabatnya yang disayangi untuk memahami sifat mereka.

Dan pernahkah terlintas dibenah fikiran kita Sabar Allah terhadap kita selaku hambaNya,maka..melalui sabarlah segalanya akan menjadi sempurna dalam hidup.Tiada perselisihan faham,tiada pergaduhan,tiada persengketaan... sesungguhnya,wujudlah keserasian,kesefahaman,kebahagiaan dan keamanan.

Tiada guna bersengketa sesama sendiri.Kerana yang berada dipihak ketiga adalah syaitan sebenarnya.Berdamailah...jika tidak juga MAMPU..maka berSABARlah jalan yang terbaik.

Mohon maaf sesiapa yang ada terasa dengan saya,saya insan yang lemah.Dan yang lemah perlu dibimbing,bukanlah perlu dikritik.

Wallahua3lam.

Sekian.


0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates